Konstnärligt team

Maria Åberg - Regi

Naomi Dawson - Scenografi & Kostym

Anders Ortman - Kompositör

Annika Arnell - Masker och hattmakare

Angelica Ekeberg - Mask

Isabella Sjööns - Regiassistent

Frida Lindroth - Producent

Stefan Marling - Konstnärlig ledare

Christer Norrby - Teknisk Chef

Bitte Palm - Tillskärning & Skrädderi

Anders Andersson - Teknikansvarig

Eva Carlberg - Projektledare & ensembleansvarig

Gustav Åvik - Produktionsassistent

Jacqueline Iturralde - Scenografiassistent

Jo Rideout - Internationella kontakter

Årets regissör

Av William Shakespeare | Regi Maria Åberg

Årets föreställning i klosterruinen regisseras av Maria Åberg, bland annat känd för sina uppsättningar på The Royal Shakespeare Company i London, Dramaten och Malmö Stadsteater.

Regissören Av William Shakespeare | Regi Maria Åberg om En vintersaga:

En vintersaga är så bra! Den handlar om förlåtelse, försoning och förändring. Stora, viktiga teman. Teman som alltid är aktuella, men kanske än mer i dag. Jag har gått runt den här pjäsen genom åren, sniffat på den, använt den i workshops och vid liknande tillfällen, men aldrig regisserat den.

Citat från recensioner av produktioner i regi av Av William Shakespeare | Regi Maria Åberg:

Maria Åberg produktion... så rolig, så rörande uppsluppen... i en fantastisk, omvälvande generös anda... rekommenderas varmt.

— The Independent

Spännande... den subversiva regins penseldrag är intelligenta, modiga... radikala, spännande och ur ett trotsigt kvinnoperspektiv... en fullträff.

— The Telegraph

Hennes febriga iscensättning av The White Devil... en cool, skarp, fräck produktion.

— Financial Times

Maria Åbergs radikala produktion är full av imponerande prestationer. En ångestfull Jeremy Irons lyckas skapa sympatier med en av skuld hemsökt Colm.

— The Guardian

Doktor Faustus – Maria Åbergs mörkt uppfinningsrika, rikt psykologiska produktion.

— The Telegraph

Som ni vill ha det – en vinnande nyproduktion... fräsch, rolig, sexig, och, när det behövs, djupt rörande.

— The Telegraph

Skådespelare

Olle SarriLeontes/Gäst

Senast såg vi Olle i den hyllade filmen "Sameblod". Tidigare har Olle Guldbaggenominerats för sin kritikerrosade roll som Krister i Jesper Ganslandts långfilm "Apan". Svenska Dagbladet ansåg att han "spelar den desperate mannen med en så enastående inlevelse att han nästan spränger filmduken med förtvivlan och ilska" och Expressen att han var "overkligt bra".

På teaterscenen såg vi honom senast i Psykakuten Deluxe på Stockholms Stadsteater och på Malmö Stadsteater i huvudrollen i uppsättningen "Direktören för det hela".

För gotlänningen är Olle känd som en nära vän och medskådespelare i "Ainbusk tillsammans med Olle Sarri" som var på turné och också spelade på China Teatern i Stockholm.

Annika OlssonPaulina/Tiden/Herde

Annika Olsson är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö. Sedan dess har vi sett henne i många rosade teateruppsättningar och tv och film produktioner. Vi minns henne som mamman i Torka Aldrig Tårar utan Handskar och från Morden i Sandhamn bland annat.

Hon har tidigare spelat i Macbeth på Teater Moment i Stockholm och senast i ett eget projekt i samarbete med Svenska Kammarorkestern i Örebro

Stina NordbergCleomenes

Stina är född och uppvuxen på Gotland. Hon har en bakgrund i Gotlands Musikalkompani och har spelat i föreställningar på Länsteatern på Gotland. Hon är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö. Senast spelade Stina på teater Halland i föreställningen "Att vara Andreas".

Frida StavnesEmilia/Perdita

Frida Stavnes är uppvuxen i Halden i Norge och på Koster i Sverige. Hon gick på Teaterhögskolan i Malmö. Hon har arbetat på Teater Weimar, spelat ungdomsteater i Skåne med Öresundsteatern och har också spelat en annan ungdomsföreställning i Norge med "Den kulturelle skolesekken". Hon är med och driver den nystartade Malmö-baserade frigruppen "Ättestupa" som kommer göra flera föreställningar i Malmö hösten 17 och våren 18.

Vilhelm BlomgrenDion/Florizel

Vilhelm Blomgren är uppväxt på Gotland och utbildad vid teaterhögskolan i Göteborg. Han gjorde sin första teaterroll som 11-åring här på Romateatern i Rikard III. Han har setts på bland annat Länsteatern på Gotlands scen i diverse uppsättningar och har även medverkat i Vår klass och Mio min Mio på Helsingborgs Stadsteater. Senast gjorde han huvudrollen i kritikerrosade musikalen Hair på Göteborgsoperan.

Nicholas OlssonCamillo

Nicholas som var med och startade Romateatern har jobbat som frilansande skådespelare sedan 1983
Han har bl.a. varit engagerad på Uppsala Stadsteater, Norrbottensteatern, Malmö Dramatiska teater, Riksteatern, Teater Västernorrland och många fria grupper.
Han har skrivit och spelat in två skivor med barnmusik och skrivit flera texter för teatern. Nu senast Dödens Kyss ett sångspel om Evert Taube som har premiär på FRI SCEN Stadsteatern i Stockholm den 10 oktober 2017.

Daniel GustafssonPolixenes

Daniel Gustavsson har arbetat som skådespelare i över femton år och har många teaterföreställningar och film och tv produktioner bakom sig.

Han utbildade sig på Teaterhögskolan i Malmö. Han spelade senast i Psykakuten Deluxe på Stockholms Stadsteater.

DN angående "Sårskorpor", Ingegerd Waaranperä: "Daniel Gustavsson surfar med i ett samspel som växer. Som Rolle med marsvinsburen öser han sen ett livs vrede över omvärlden. Publiken hör hur han längtar undertill utan att han röjer det. Strålande."

Sundsvalls Tidning, Curt Bladh, angående "Främlingen": ”Daniel Gustavssons Ellard är en roll på tunn is. Att låta någon spela förståndshandikappad kräver känslighet och finess. Gustavsson har det. Hans Ellard förvandlas från en särling till en mogen och klok ung man; det är nästan rörande att se.”

Kim SulockiAntigonus/Autolycos

Redan som 11-åring stod Sulocki på Oscarsteaterns scen då han medverkade i musikalen Nine med bland annat Siw Malmkvist och Ernst-Hugo Järegård. Han belönades med Guldmasken för sin insats i Grease 1991 på Chinateatern.

Sedan dess har Kim medverkat i många teateruppsättningar och musikaler både i Sverige och utomlands.

"Kim Sulocki förkroppsligar myror i brallan på ett sätt som får det att krypa under huden på mig. En fullständigt naken gestaltning av ett vuxet bokstavsbarn som bara längtar efter att få höra sanningen av sin mamma. Det är roligt, men aldrig smärtfritt, och fruktansvärt, men aldrig oblandat hemskt." DT om Easter Parade

Malin ArvidssonHermione

Malin är utbildad på Teaterhögskolan i Göteborg och på Balettakademin.

Hon är en flitig och mycket firad skådespelerska som vi sett på Stockholms Stadsteater, Kungliga Dramatiska Teatern, Teater Martin Mutter samt många film- och TV-produktioner.

Bland annat Lars Noréns Om kärlek på Dramaten, Måsen av Tjechov på Vaxholms Sommarteater, Städerskan i Jösses Flickor- Återkomsten av Malin Axelsson/Suzanne Osten/Margareta Garpe på Stockholms Stadsteater och Abra i uruppsättningen av Love och Cirkusfåglarna av Nina Wester för Dramaten.

Hon har även spelat Kerstin Holm i filmerna baserade på Arne Dahls bästsäljande böcker om A-gruppen.

Hugo Sjöblom / Albin KarlssonMamillius

Handling

En vintersaga (The Winter’s Tale) av William Shakespeare, är en romantisk komedi som inbjuder till både skratt och tårar. Den är mörk och allvarlig. Den är ljus och humoristisk. Den sträcker sig genom årstider, årtionden och generationer.

I ett anfall av svartsjuka misstänker Leontes, kung av Sicilien, att hans havande hustru, Hermione, varit otrogen och bär hans bästa väns kärleksbarn. Leontes misstanke växer till övertygelse och utplånar allt han tidigare hållit kärt. För att sagan ska få en fortsättning låter Shakespeare tiden agera och gripa in i handlingen. Vintrar och vårar har passerat när dramat får sin upplösning först sexton år senare – i ett av världsdramatikens mest berömda slut.

En vintersaga innehåller allt man kan förvänta sig av en saga. Kungar, drottningar, prinsar och prinsessor. Hjältar, hjältinnor och vilddjur. Bortbytingar, skatter och spådomar. Herdar, herdinnor, fårskallar – och en riktigt rävaktig typ.

Ett drama om förlust och försoning – i en föreställning där sann kärlek slutligen smälter frost och kyla.

Föreställningen spelas 27:e juni – 19:e augusti.

Biljetter

Biljettförsäljningen pågår mellan maj-aug. 

Köp biljett i vår biljettkassa vid spelplatsen – öppet 11-17 alla dagar (11-20 föreställningsdagar)
Förköp biljett online hos Ticketmaster och skriv ut den själv alt. hämta ut den i biljettkassan eller hos någon av våra ombud.
Förboka biljett via vår biljettkassa (maj-aug) tel. 0498-503 36 och hämta ut den (senast tre dagar efter bokningen) i vår biljettkassa eller hos någon av våra ombud:

  • Turistbyrån, Donnersplats 1 i Visby 0498-20 17 00
  • Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby
  • Romabokningen, Visbyvägen 35b i Roma (mellan Coop och ICA)
  • Hemse blomsterhandel, Storgatan 45 i Hemse

Vill du som är en kulturkompis beställa biljetter? Ring till Romateaterns biljettkassa. Vill du veta mer om vad en kulturkompis är och vad de gör, läs mer här.


Trailers