Konstnärligt team

Hugo Hansén - Regissör

Nina Pontén - Dramatisering

Marcus Olson - Scenografi/Kostym

Angelica Ekeberg - Mask

Jakob Norin - Kompositör

Juliette Iturallde - Regiassistent

Agnes Vestberg - Inspicient/tekniker

Bitte Palm - Skräddare

Stiftelsen Ingmar Bergman - Förlag

Eva Carlberg - VD

Stefan Marling - Konstnärlig ledare

Christer Norrby - Teknisk samordnare

Magnus Byström - Producent

Årets regissör

Regi Hugo Hansén

Årets föreställning i klosterruinen regisseras av Hugo Hansén. Han är anställd vid Stadsteatern i Stockholm sedan 2007 och har regisserat många kritikerrosade föreställningar där och på andra scener runt om i Sverige.

Regissören Regi Hugo Hansén om Sommarnattens leende:

Citat från recensioner av produktioner i regi av Regi Hugo Hansén:

Skådespelare

Lia BoysenDesirèe Armfeldt

Lia Boysen har medverkat i ett 30-tal Tv-serier o ett 20-tal långfilmer, allt från Det nya landet, Livvakterna, När mörkret faller, Jordskott, De drabbade o Möbelhandlarens dotter.
Hennes avsnitt i Stjärnorna på slottet förra året blev mycket uppskattat, och bjöd till många skratt när hon delade med sig av sina våghalsiga äventyr.
Skådespelaren Eva Dahlbeck gjorde rollen som Desirèe Armfeldt i filmatiseringen av Sommarnattens leende. Hon har varit en av Lias stora favoritskådespelare sedan hon var liten och i sommar får Lia göra samma roll.
Foto: Karin Törnblom

Rachel MohlinCharlotte Malcolm

Foto: Peter Cederling

Lena StrömdahlFru Armfeldt

Lena är en skådespelare från gruppteaterns barndom. Gatan och källarteatrar var hennes scener. Men även Riksteatern, regionteatrar, Dramaten och Orionteatern. På Orionteatern var hon med från början, och stannade i 8 år. Och där gäst- spelade hon senast som dansant elefant i Vems Lilla Mössa Flyger av Barbro Lindgren . Otaliga TV-serier har hon medverkat i. Nästan 5 år som Yvonne Dahlén i Rederiet gjorde henne “känd på stan”. Under vintern kunde man se henne i Bron som Harriet, kvinnan som ägde en hel by.
”Jag var sommar- fåröbo i 60 år fram till 2008, och Romateatern har gäckat och lockat med sina föreställningar. Nu ska jag själv stå där under klostervalven. I en pjäs av en annan fåröbo. Jag ryser!”
Foto: Göran Lindström

Peter EggersCarl-Magnus Malcolm

Peter hamnade på Dramaten redan när han var 11 år, som Tommy i Pippi Långstrump. Du kan ha sett honom i filmen Skuggornas Hus från 1995 eller i Ondskan. Han har också medverkat i Medicinen, Hamilton och Anno 1790. På teaterscenen har han bland annat spelat i Måsen på Backateatern, Ett Drömspel och En Folkefiende på Stockholms Stadsteater.
”Det ska bli sjukt mysigt att hänga på en ö hela sommaren. Bada hela dagarna och skapa bra teater på kvällarna med mina otroligt bra kollegor. Sommarlyx.”
Foto: Fredrik Wagner

Steve KratzFredrik Egerman

Efter Teaterhögskolan i Stockholm tillbringade Steve större delen av 90-talet på Dramaten. Av flertalet produktioner kan bland annat nämnas Lars Noréns Personkrets 3:1. Under 2000 talet har vi kunnat se honom på Stockholms Stadsteaterns olika scener i allt från Kalevala till Arsenik och gamla spetsar. Steve har också synts på TV och film genom åren bland annat i Colin Nutleys Black Jack, han spelade huvudrollen i filmen Halva Sanningen. På senare år har Steve medverkat i ett antal musikaler som tex Kristina från Duvemåla. Steve är dessutom en av vårt lands mest anlitade röstskådespelare och medverkat med många olika röster i tecknade filmer.
Foto: Emanuel Penje

Andreas Rothlin SvenssonFrid

Andreas debuterade på Dramaten 2007 i Marianne Lindberg De Geers Jag tänker på mig själv. Han har även spelat bland annat i Don Carlos - kronprins av Spanien, Körsbärsträdgården, Under hallonbusken, och under våren i Peer Gynt. Nu i sommar växlar han över till utomhusscenen i Roma. Andreas tillhör Dramatens fasta Ensemble.
”Jag ville egentligen bli musiker men snubblade in i teatern liksom i förbifarten. Teater är ju nästan som rock, tänkte jag, A-one-two-three-fourrr!. Ungefär så, fast inte alls. Det mesta är på låtsas!
Foto: Sören Vilks

Alexandra Drotz RuhnPetra

Alexandra gick ut Teaterhögskolan i Malmö 2010 och har synts bland annat på Dramaten i Madame Bovary och Beckomberga och nu senast på Teater Galeasen i Omfamningar. 2014 jobbade hon med Hugo Hansén i Cabaret på Malmö Opera/Malmö Stadsteater och hon ser fram emot ännu ett spännande projekt med Hugo.
"Hur kan en bättre spendera en sommar än på Gotland, i en magisk klosterruin med fantastiska kollegor, i en komedi full av kärlek och intriger?"
Foto: Jennifer Drotz Ruhn

Joel ÖdmannHenrik Egerman

Joel gick ut teaterhögskolan i Stockholm 2017. Samma år spelade han i Hamletmaskinen på Turteatern Stockholm. Därefter har han spelat den egenskrivna Joel och Jacobs teater på Teater Halland, dubbat den uppmärksammade webserien Ruby samt medverkat i kortfilmer och på tv. Efter sommaren ska Joel spela Vikings of Helgeland också den på Turteatern.
”Jag känner mig ärad över att få ta mig an Bergman på just Gotland och ser fram emot att, med denna ensemble, spela förälskad på- och bli förälskad i- ön. "
Foto: Daniel Gual

Natalie SundelinAnne Egerman

Natalie har efter teaterhögskolan i Malmö jobbat i flera uppsättningar på bla Malmö och Helsingborgs stadsteater samt Skillinge teater. 2017 nominerades hon till Kvällspostens Thalia pris för titelrollen i ”Jane Eyre” på Malmö stadsteater. Hon har också fått Skånes kulturstipendium för sitt arbete på Skånes teaterscener. Just nu bor hon i Stockholm och kommer efter sommaren på Romateatern medverka i en annan Bergman pjäs, Det sjunde inseglet på Uppsala stadsteater.
Foto: Victor Norgren

Handling

Ingmar Bergmans fantastiska komedi för första gången som teateruppsättning.

Romateatern i samarbete med Dramaten presenterar Sommarnattens leende. Ingmar Bergmans prisbelönta komedi utspelar sig 1901 i en liten svensk småstad och är känd för sin fräcka dialog och sitt färgstarka persongalleri.

Här klirrar isen i glasen, krocketkloten rullar över den soldränkta gräsmattan medan det smids raffinerade planer under parasollen. När så skymningen sänker sig stiger undertryckta känslor upp till ytan och med hjälp av ett magiskt vin, en makalös säng och en omgång rysk roulett ställs liknöjd livslögn mot ungdomligt begär i den ljusa sommarnatten.

Spelas 27:e juni – 18:e augusti 2018

Biljetter

Biljettförsäljningen startar 11 maj och pågår till 18 aug.

Köp biljett i vår biljettkassa vid spelplatsen – öppet 11-17 alla dagar (11-20 föreställningsdagar)
Förköp biljett online hos Ticketmaster och skriv ut den själv alt. hämta ut den i biljettkassan eller hos någon av våra ombud.
Förboka biljett via vår biljettkassa (maj-aug) tel. 0498-503 36 och hämta ut den (senast tre dagar efter bokningen) i vår biljettkassa eller hos någon av våra ombud:

Turistbyrån, Donnersplats 1 i Visby 0498-20 17 00
Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby
Romabokningen, Visbyvägen 35b i Roma (mellan Coop och ICA)
Hemse blomsterhandel, Storgatan 45 i Hemse


Trailers